SUROVEC RÓBERT

szerzői oldala

Online olvasható novellák

1895 novemberében különös dolog foglalkoztatja az Abaúj-Torna vármegye déli csücskében található Pere község lakosait. Az egyik házban ugyanis ördög garázdálkodik, melynek híre az egész környéket bejárta. Egy bátor kis csapat az abaújszántói csendőrőrmester vezetésével arra vállalkozik, hogy eltölt egy éjszakát az ördögjárta épületben és lehetőleg fényt derít a rejtélyre. A pokolból jött lény azonban hamarosan tudatja velük a jelenlétét és még a legbátrabb férfit is megrémíti. Bár hihetetlennek tűnik, de a novella megtörtént események alapján íródott.  


  


1888-ban Kassa nyomornegyedében, a Tábor nevű városrészben gyilkosságot kísérelnek meg egy csecsemő ellen. A kegyetlen bűntett rituális jellege miatt többen boszorkányságra gyanakszanak. Az ügyben A halál anatómiája című regényből már ismert Ondrácsek Jenő rendőrorvos és Kelecsényi Béla rendőrfogalmazó nyomoz. A két férfi közben nemcsak a Tábor lakóinak nehéz életével szembesül, de betekintést nyer az akkori népi hiedelemvilágba is. A történet megírását megtörtént események ihlették. 1894 februárjában különös dolog foglalkoztatja a váci püspöki palota lakóit és személyzetét. Néhány egyén szerint ugyanis egy kísértet bolyong a megszentelt épület falai között. Ez annyira megzavarja az emberek ítélőképességét, hogy még egy macskát is hajlandók eltenni láb alól, mivel szentül hiszik, hogy elhunyt gazdája szelleme olykor-olykor belé költözik. De vajon mi az igazság? Sikerül végül fényt deríteni a rejtélyre? Mint már nálam általában szokás, ismét megtörtént eseményt hoztam vissza a feledésből. Utazzanak hát vissza velem az időbe!Ez a történet a jelenben játszódik, mégpedig egy községi közgyűlés kellős közepén, melynek menetét egy gyilkosság zavarja meg. Szerencsére a polgármester egykoron a fővárosi rendőrkapitányság bűnügyi osztályának nyomozója volt, így van bőven tapasztalata a bűnüldözés terén. A tanácsterem zárt ajtói mögött kihallgatásnak veti alá a gyanúsítottakat, és ahogyan az már lenni szokott, a végén fényt derít a rejtélyre.


 


A Nagy-Magyarország egykori tengerparti kikötővárosában, Fiuméban árverésre bocsátanak egy házat, amely a szóbeszédek szerint kísértetjárta. Hogy ezt megcáfolják, az aukciót az eladandó ingatlanban rendezik meg, méghozzá az esti órákban. A rémisztő hangulatra még a vihar is rátesz egy lapáttal. Az érdeklődők nem tolonganak túlzottan, mindössze négy potenciális vásárló merészkedik el a házba. Gál Koppány úr, az árverező természetesen mindent elkövet annak érdekében, hogy az épület mielőbb tulajdonosra leljen, csakhogy történik valami, ami megszakítja az aukció menetét. A jelek arra utalnak, hogy az ingatlan falai között valóban az előző tulajdonos szelleme bolyong, aki el akarja űzni az érdeklődőket. A jelenlévők halálra rémülnek. Ráadásul még csak elmenekülni sem tudnak, mert az ablakokat berácsozták, az összes ajtót bezárták, a kulcsokat pedig elrejtették. A történet 1912. április 1-jén játszódik, a cselekmény ugyan kitalált, ám aznap valóban nagy vihar dühöngött a kikötővárosban, és ezt hitelesen írom le.Ismét egy elfeledett történetet ástam elő a múltból. Ezúttal 1934-be kalauzolom el az olvasót, méghozzá Délnyugat-Ausztriába. Egy innsbrucki újságíró érkezik az Alpok csipkézett ormai közé, hogy tudósítás céljából felderítse egy ottani vendégfogadó rejtélyét. A szóbeszédek szerint ugyanis az épület falai között kísértet bolyong, s ez elriassza a szállóvendégeket. Vajon milyen eredménnyel végződik az újságíró vizsgálódása?

A novella megjelent a Felvidéki Alkotók Szövetsége által 2023-ban kiadott CSODA című antológiában. 


Antológiák

A MÚZSA, MAGAM MA NEKED MEGADOM című kötet az Irodalmi Rádió (IR) alkotóközösségének antológiája, amely a 94. Ünnepi Könyvhét alkalmából jelent meg. Válogatott verseket és rövidprózákat tartalmaz az IR blogszerzőitől. A kötetbe a HALÁLOS KÖZGYŰLÉS című novellámat is beválogatták. Ez a rövid kis történet a jelenben játszódik, méghozzá egy képviselő-testületi ülés kellős közepén. A tanácskozást azonban gyilkosság zavarja meg. De ahogyan az már lenni szokott, a végén fény derül a rejtélyre.

A kötet többek között az alábbi könyváruházakban rendelhető meg:

A CIRKUSZ A MOZIBAN című antológia az Irodalmi Rádió fennállásának 21. évfordulója alkalmából jelent meg, és állandó szerzőinek rövidprózáit tartalmazza. A kötet tartalmazza A MAGÁNNYOMOZÓ ÉS AZ ÖZVEGY című novellámat, amely New Yorkban játszódik 1949-ben. Eme rövid kis történet leginkább az emberi érzelmek sötét bugyraiba kalauzolja el az olvasót.

A kötet többek között az alábbi könyváruházakban rendelhető meg:

A 2023-ban megjelent CSODA című karácsonyi antológiát a Felvidéki Alkotók Egyesülete adta ki. A számos szépirodalmi alkotás között ott van A KÍSÉRTETEK VENDÉGFOGADÓJA című novellám is, mely az osztrák Alpokban játszódik 1934 januárjában, és megírását megtörtént események ihlették. A Stubbai-völgyben megbúvó fogadóban a szóbeszédek szerint kísértet ütött tanyát, ezért az egyik innsbrucki lapnál dolgozó újságíró odamegy, hogy kiderítse az igazságot. De vajon sikerül fényt derítenie a rejtélyre? Tényleg túlvilági lény garázdálkodik az épület falai között, vagy puszta csalásról van szó? A végén mindenre fény derül!


E-könyv formájában megjelent kisregények